Van Scheers wint Jip Golsteijn-prijs

Rob van Scheers is voor zijn verhaal in Elsevier over Cosimo Matassa bekroond met de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2010. Hij kreeg zijn prijzen - een geldbedrag van tweeënhalfduizend euro en een oorkonde uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paradiso, Amsterdam. Het juryrapport: “Na ruim honderd inzendingen te hebben doorgenomen, belandden op de shortlist uiteindelijk vijf artikelen die wat de jury betreft alle vijf de toets konden doorstaan om met glans de prijs in de wacht te slepen. Bedenk daarbij dat de Jip Golsteijn Journalistiekprijs geen oeuvreprijs is, maar een prijs voor een afzonderlijk artikel dat in de afgelopen twee jaar werd gepubliceerd. Uit die vijf artikelen koos de jury unaniem een artikel van Rob van Scheers uit Elsevier, een reportage annex portret dat geen artiest maar een historisch fenomeen als onderwerp heeft, de 84-jarige Cosimo Matassa.”

Matassa stond aan de wieg van de ontwikkeling van de Sound van New Orleans, een stad die ‘muziek ademt, eet en drinkt’ maar desondanks nooit de status van Detroit, Memphis, New York of Los Angeles heeft bereikt. ‘Een dot van een artikel’,  aldus een jurylid. “Een heel verrassende onderwerpkeuze, op een uiterst vernuftige speurtocht-manier opgeschreven. Een verhaal dat werkt op verschillende niveaus. Een zoektocht die je graag wilt lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt, doorspekt met zeer veel informatie.”
De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied. De vorige winnaars waren Peter van Brummelen, Hester Carvalho en Jean-Paul Heck. In de jury van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2010 zaten Bert Jan ter Braak, Jan Donkers en Paul Evers. Het bestuur van de stichting bestaat uit Constant Meijers (voorzitter), Harry de Winter, José Yntema, Marion Golsteijn-Wassenaar, Barry Schultz en Jan-Maarten de Winter.
De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Hij was van 1968 tot aan zijn dood een van de productiefste cultuurjournalisten. Voor De Telegraaf schreef hij over film, literatuur en popmuziek. Hij interviewde duizenden popsterren, schrijvers, acteurs en regisseurs.

Bron: VillaMedia

Fotograaf: 
Barry Schultz