Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of D:\www\robvanscheers.nl\www\includes\common.inc).

De liefde die Feyenoord heet...

De Volkskrant
Zó diep gaat de liefde voor Feyenoord
Paul Onkenhout
01/03/99
 
Je zou natuurlijk, zijnde Feyenoord-supporter, Willem van Hanegem op je rug of buik of arm of been kunnen laten tatoeëren, of desnoods Wim Jansen, Coen Moulijn, John de Wolf of, nou vooruit, Julio Cruz....
 
Maar Jorien van den Herik?!
 
Een leuk boekje, De liefde die Feyenoord heet van Peter Blokdijk, Ronald Giphart en Rob van Scheers (Fontein, f 24,90), wordt een heel leuk boekje door een foto op bladzijde 59: een man, een tatoeëerder (Bob) en een groot bloot wit been.
 
Bob legt met zijn naald de laatste hand aan een portret tussen bil en knie van Van den Herik, de voorzitter van Feyenoord, mét bril en stropdas. De man is een jaar of dertig en hij trekt er een gezicht bij alsof hij iedere dag voorzitters van Feyenoord op zijn been laat tatoeëren. Zijn rug was al bezet, door een afbeelding van stadion de Kuip. Zó diep kan de liefde die Feyenoord heet dus kennelijk zijn.
 
Een seizoen (1997-'98) namen Giphart en Van Scheers plaats op de tribune, soms in aanwezigheid van een Herman Kuiphof, een Nelli Cooman of een Pierre Wind (kok). Ze keken en praatten en verwonderden zich en noteerden hun observaties en gesprekken in een fijne, soepele stijl. Een bondgenoot, Peter Blokdijk (zeer veel tatoeages), stelde zijn honderden anekdotes, verzameld in het Pak van Feyenoordsjaalman, beschikbaar. Echte supporters van Feyenoord maken héle rare dingen mee, kunnen we verklappen.
 
Op bladzijde 21 poseert Brenda. Leuke meid, zo te zien. Een schitterende en hoogst originele tatoeage bedekt haar hele rug. Pippi Langkous in een Feyenoord-shirt torst, met gemak, het stadion van Feyenoord. Waarmee, overdreven gesteld, maar weer eens is bewezen dat niet één club in Nederland een trouwere en fanatiekere aanhang heeft dan Feyenoord.
 
Ja ja, Feyenoord heeft ook de gewelddadigste supportersschare, maar de liefde die Feyenoord heet wordt in het gelijknamige boek gelukkig alleen verbaal beleden. Daardoor biedt het een volmaakt tegenwicht aan de boeken over de Feyenoord-hooligans van Paul van Gageldonk, Hand in Hand en Geen woorden maar daden.
 
Nu weten we weer dat Feyenoord-supporters, hoewel grof in de mond, zeer geestig kunnen zijn en origineel bovendien; dat ze een pesthekel hebben aan Ajax (meer dan andersom); dat zelfspot hun machtigste wapen is; en dat ze ook wel weten dat het met Feyenoord eigenlijk nooit echt, structureel, goed zal komen. 'Als Feyenoord-supporter ben je gewend om naar iedere spits van ieder bezoekend elftal te kijken en meewarig te mompelen: kopen, kopen die jongen. En toch, tóch, is Feyenoord de mooiste club van Nederland.'
 
Brenda, met de Pippi Langkous-tatoeage, is trouwens afkomstig uit de Nijmeegse krakerswereld. Toen ze de T-shirts met hakenkruizen en symbolen van White Power naast haar op de tribune zat was, startte ze een actie tegen racisme. Voor een wedstrijd van Feyenoord kan ze slapen noch eten.
 
Na de uitwedstrijd tegen Leverkusen dachten we er nog anders over, maar laat Feyenoord nu maar gewoon kampioen worden.