Laatste artikelen

Film | Monstertruck
Steven Spielberg, Duel
De Volkskrant
Film | Ambitieus epos
Christopher Nolan, Interstellar
Elsevier
Film | Slim zelfportret
Iain Forsyth, Jane Pollard, 20.000 Days on Earth
Elsevier
Film | Individu vs. staat
Andrej Zvjagintsev, Leviathan
Elsevier
Film | Mooi vader-zoonconflict
David Dobkin, The Judge
Elsevier

Lees Rob ook op

Meneer Zielstuimel

Het gebeurt niet zo gek vaak dat een Franstalige Belg onze hitlijsten bestormt. Ja, een enkel zomerhitje, zo rond het Tour de France-seizoen. Maar een optreden op Pinkpop? In een afgeladen Heineken Music Hall? Een volle Ziggo Dome? Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt, Adamo en Jacques Brel niet te na gesproken.
Het 29-jarige muziekwonder gaat door het leven onder de artiestennaam Stromae, een anagram van maestro. Zijn werkelijke naam luidt Paul Van Haver, maar dat klinkt wat al te Vlaams. Stromae, dat is okay, het dekt de lading beter. Het past goed bij zijn androgyne,zeg maar gerust ongrijpbare verschijning.
Want ongrijpbaar, dat is Stromae. Helemaal een kind van de 21ste eeuw, Europese stijl. Zoon van een Rwandese vader, Dylan Steven, en een Belgische moeder, Miranda Marie. Met drie broers en een zus opgegroeid in Etterbeek, een even gemengde als vervallen buitenwijk van Brussel. Spreek je hem aan in het Frans, dan antwoordt hij in het Nederlands. Ga je door in het Nederlands, dan stapt hij over op Engels. En ga je mee in dat Engels, dan keert hij weer terug naar het Frans. Eurobrabbel als gimmick.
Maar hij is bovenal: schrijver van dansbaar leed. Want achter die vrolijke elektronische dancebeats van hem gaat een treurige wereld schuil, vol jeugdwerkloosheid, kredietcrisis, echtscheiding, existentiële angst voor de toekomst, het is nogal wat. 
Europa anno 2014, en wat doen we dan? Popmuziek / het Belgisch-rwandese hit-wonder Stromae mixt chansons, afrikaanse ritmes en technobeats tot dansbaar leed. Op het podium neemt Stromae het roer over. Geen remmingen meer, integendeel Alors on danse, laten we dan maar gaan dansen, zo hield Stromae ons met zijn eerste hitsingle in 2009 al voor.
 
29 maart 2014
Elsevier